Kako prenosi EU online časopis Maritime Affairs & Fisheries Newsletter, Komisija bilježi napredak u provedbi zajedničke ribarstvene politike EU-a i započinje savjetovanje o ribolovnim mogućnostima za 2021. godinu

Komisija je, naime, usvojila svoje godišnje izvješće u kojem je predstavila provedbu zajedničke ribarstvene politike (CFP) i pokrenula javno savjetovanje o ribolovnim mogućnostima za 2021. godinu.
Rezultat je to usmjerenosti Komisije ekološki  i ekonomski održivom ribarstvu, čija je ključna zadaća očuvanje  biološke raznolikosti, i Farm to Fork strategiji („Od polja do stola“) . Napredak ostvaren u okviru zajedničke ribarstvene politike pokazao je uspješnost ovog pristupa.

 

Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, kazao je: „Prvi mjeseci ove godine bili su iznimno izazovni za ribarski sektor, ali usvojene ciljane mjere vrlo su brzo omogućile pružanje učinkovite podrške našim ribarima, uzgajivačima akvakulture i našim obalnim zajednicama diljem EU. Moramo dodatno ojačati otpornost ribarstva. Održivo ribarstvo, ostvareno kroz zajedničku ribarstvenu politiku, ostaje ključan faktor u tom pogledu i važan temelj Europskog zelenog sporazuma, posebno nedavno objavljene strategije “od polja do stola” i EU biološke raznolikosti 2030. godine. I dalje vidimo pozitivan razvoj načina na koji upravljamo ribarstvom u EU – nedavna izvješća pokazuju da u našim morima imamo 50% više ribe u odnosu na 2003. godine. Istovremeno, kao što pokazuju brojke, flote su uvelike postale profitabilnije posljednjih godina. Ovo su obećavajući primjeri iz stvarnog života koji će nas voditi na našem putu pretvaranja  European Green Deal   u trajnu stvarnost. Ali, nije vrijeme za slavlje. Ostaju mnogi izazovi. Na primjer, moramo pojačati napore na uklanjanju otpada. Vjerujem da će se svi potruditi – države članice, industrija i dionici podjednako. Moramo ostvariti ono što smo dugo planirali postići. ”

Države članice, Savjetodavna vijeća, ribarska industrija, nevladine organizacije i zainteresirani građani pozvani su sudjelovati u javnom savjetovanju kako bi iznijeli svoje stavove o ribolovnim mogućnostima za 2021. godinu.