Naziv nositelja projekta: Turistička zajednica Općine Milna

Naziv projekta: Mille naves, mille fabulae – valorizacija milnarskih maritimnih običaja i predaja

Ukupna vrijednost projekta: 200.670,01 kn

Dodijeljeni iznos potpore: 198.001,42 kn

Vlastita sredstva: 2.668,59 kn

Intenzitet potpore: 100%

Opis projekta: Cilj projekta je povećanje vidljivosti manifestacije Potezanje Mrduja, kao i povećanje interesa za malu drvenu brodogradnju kod lokalnog stanovništva, a posebno djece te neposredno i povećanje vidljivosti Milne kao destinacije. Brod nastao u Maloj školi brodogradnje ostat će kao alat za učenje i prijenos znanja na buduće generacije polaznika osnovne škole Milna, a koje će informacije o brodogradnji i samim brodovima dobiti i putem postavljenih izložbi te drugih edukativnih i kreativnih aktivnosti. Ostvarivanjem interakcije sa posjetiteljima Dana brodogradnje, kroz kuhanje uživo, potaknut će se posjetitelje općine Milna na povećano konzumiranje tradicijskih jela, ali i (turističkih) sadržaja općenito. Također, projekt će rezultirati uklapanjem Milne kao svojevrsnog predstavnika otoka Brača u putujućoj izložbi Muzeja drvene betinske brodogradnje čime se znanja i kulturna baština općine Milna diseminiraju van administrativnog područja.


Naziv nositelja projekta: Općina Nerežišća

Naziv projekta: „More na 354 metara nadmorske visine“

Ukupna vrijednost projekta: 275.817,00 kn

Dodijeljeni iznos potpore: 265.196,40 kn

Vlastita sredstva: 10.620,60 kn

Intenzitet potpore: 100%

Opis projekta: Projekt „More na 354 m nadmorske visine“  Općine Nerežišća će tijekom 2020. i 2021. godine „dovesti“ more u unutrašnjost otoka Brača kroz održavanje informativnih radionica, predavanja, edukacija, izložbi i gastro večeri u Nerežišćima, Donjem Humcu i Dračevica s ciljem očuvanja ribolovne tradicije kao prioritetne potrebe područja FLAG-a.


Naziv nositelja projekta: Osnovna škola Vladimir Nazor te partner Srednja škola  Brač

Naziv projekta: “S ribom mogu sve” – poticanje konzumacije ribljih proizvoda kod djece i mladih

Ukupna vrijednost projekta: 186.671,43 kn

Dodijeljeni iznos potpore: 179.344,96 kn

Vlastita sredstva: 7.326,47 kn

Intenzitet potpore: 100%

Opis projekta: Ovim se projektom potiče povećanje konzumacije ribljih proizvoda i uvođenje istih u jelovnik osnovne škole Vladimir Nazor u Postirima, kroz unutarsektorsku suradnju sa Srednjom školom Brač, predavanja i kulinarske radionice, te aktivnosti promocije tradicionalnih i suvremenih ribljih recepata.


Naziv nositelja projekta: Turistička zajednica Općine Sutivan

Naziv projekta: Fantažija o`ribe – promocija ribarstva i ribljih proizvoda

Ukupna vrijednost projekta: 375.359,33 kn

Dodijeljeni iznos potpore: 352.855,96 kn

Vlastita sredstva: 22.503,37 kn

Intenzitet potpore: 100%

Opis projekta: Projekt se odnosi na tematiku života ribara u malom dalmatinskom mistu, provodi se u naredne dvije godine i to na način da se po svakoj godini organiziraju 4 ribarska festivala, 6 ribarskih večeri, uz popratne sadržaje van sezone. Izradit će se kuharica tradicionalnih bračkih ribljih jela, održavat će se degustacije nekih od navedenih jela dok će tijekom godine biti organizirane tematske ribarske večeri, fokusirane na promociju određenih ribljih proizvoda. Van sezone će se pažnja posvetiti izradi kuharice, edukaciji lokalnih ugostitelja i budućih ugostitelja, kao i prijenosu znanja djeci – o ribama, o važnosti ribe u prehrani i slično.


Naziv nositelja projekta: Turistička zajednica Općine Sutivan

Naziv projekta: Nauka i lavura o stivanskom brodovlju

Ukupna vrijednost projekta: 198.306,46 kn

Dodijeljeni iznos potpore: 194.012,72 kn

Vlastita sredstva: 4.292,74 kn

Intenzitet potpore: 100%

Opis projekta: Projektom se valorizira i u funkciju stavlja postojeća resursna osnova općine Sutivan u kontekstu maritimne baštine te potiče interes djece i mladih za brodarstvo i s tim povezane sadržaje. Brodomaketarstvo ili izrada maketa brodova, radionica vezivanja mornarskih čvorova, kreativne radionice fokusirane na maritimnu baštinu.


Naziv nositelja projekta: Turistička zajednica Općine Selca

Naziv projekta: Puratićevi dani

Ukupna vrijednost projekta: 107.418,60 kn

Dodijeljeni iznos potpore: 104.648,60 kn

Vlastita sredstva: 2.770,00 kn

Intenzitet potpore: 100%

Opis projekta: „Puratićevi dani“ zamišljeni su kao manifestacija s ciljem afirmiranja ovog izuzetnog hrvatskog izumitelja rodom iz Sumartina. Iznimno priznat u svijetu (počasni građanin Islanda, izumitelj godine 1975. u SAD-u, izum na reversu kanadske novčanice od 5 $ iz 1797.), Mario Puratić jedan je od najzaslužnijih osoba za revoluciju u ribarstvu 20. stoljeća, koju je omogućio vlastitim izumom „Puratićevim vitlom“, u svijetu poznatijim kao „Power Block.“ Promicanjem znanja i svijesti o maritimnoj baštini otoka Brača kroz prizmu Maria Puratića, uz dvodnevno predavanje o njegovu životu, djelu i ostavštini, projektom će se promicati održivi razvoja i zaštita okoliša, prirodna baština te izgradnja tradicijskih plovila otoka Brača. Uz dvodnevno predavanje o Mariu Puratiću, ukupnim programom obuhvaćeno je:

  1. Čišćenje podmorja u Sumartinu i Povljima
  2. Radionica koja uključuje izradu bojanke za djecu u vrtiću (morska tematika), upoznavanje s ribljim vrstama u našem moru i sl.
  3. Mala škola brodogradnje za djecu školskog uzrasta
  4. Fešta od bakalara u predblagdansko vrijeme

Ukupna vrijednost odabranih projekata na 1. FLAG Natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Poticanje društvenih, kulturnih, gospodarskih, obrazovnih, stručnih i drugih sadržaja, događanja i aktivnosti valorizacije, očuvanja i održivog korištenja resursne osnove društva, gospodarstva, okoliša, bioraznolikosti i prirodnih vrijednosti prostora iz LRSR 2014. – 2020. FLAG-a „Brač“ iznosi 1.294.060,06 kn.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava za provedbu slijedećeg FLAG Natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.1. Očuvanje, valorizacija i promicanje materijalne i nematerijalne lokalne baštine temeljene na ribarstvu, maloj brodogradnji, marikulturi i životu uz more i na moru iz LRSR 2014. – 2020. FLAG-a „Brač“ iznosi 1.097.421,04 kn (145.411,56 €).

Konačna rang lista_Mjera 2.2._UO 26.08.2020.