U Supetru se 12. svibnja. 2018., održao prvi Festival održivog razvoja  FOR F•LAG BRAČ 2018.

Organizatori su Lokalna akcijska grupa “Brač” i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu “Brač” koji se bave promicanjem održivog razvoja otoka Brača povezivanjem svih društvenih sektora. Suorganizatori su Grad Supetar i Turistička zajednica Grada Supetra.

Festival je i svojevrsna završnica 4. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koji se od 09. do 13. svibnja održava u Supetru na Braču.

Festival se održao od 10 sati ujutro na novouređenoj rivi u Supetru na predjelu Vlačica te parku Ratac što s brojnim sadržajima Festivala čini idealnu kombinaciju za cjelodnevno svibanjsko subotnje druženje.

Uz sajam, predstavljanje edukativne igre za djecu „Fermoj&Pensoj“, tribinu o održivom razvoju, istodobno se odvijala i akcija čišćenja mora u organizaciji KRŠ Arbuna & Crvenog Križa pod nazivom “Crveni križ u plavom okviru”.

Na jednom mjestu, u skladno zaokruženom parku i šetnici objedinili smo izlagače s Brača i one kojima je Brač nadahnuće u radu. Na FOR FLAG festivalu predstavili smo sudionike na moderan, interaktivan način: lokalne proizvođače, dobre prakse: OPG-ova, poljoprivrednih obrta, ribarstva, škola, ruralnog (agro) turizma te druge dionike vezane uz ruralni razvoj.

Tema održivog razvoja protkala se i kroz tribinu na kojoj su sudjelovali govornici vezani uz otok Brač koji održivost promoviraju kroz svoj rad. Među govornicima su Leopold Botteri, Eti Ljubetić Šteka, Marianne Ehrlich, Vesna Rožić Šibić, Krunoslav Cukrov te Dina Jakšić Pavasović.

 

Promovirajući lokalne proizvođače, škole, edukativne sadržaje i hranu, festival je obogatio supetarsku rivu odličnim i autentičnim sadržajem.

Šarenilo proizvoda, sadnica, suvenira, fotografija privlačilo je prolaznike u park na predjelu Ratac koji do sada nikad nije bio u ovakvoj funkciji. A pokazao se, uz novouređenu rivu na Vlačici, idealnim mjestom za sinergiju najboljeg što Brač nudi.

Dječji žamor i smjeh dopirali su s predjela na kojem se igrala edukativna igra Fermoj&Pensoj.

-To vam je brački jezik i znači stani i promisli – objasnila je osmogodišnja igračica Stella iz Supetra.

Igra je, naime, osmišljena tako da šarenim figuricama uz pomoć kocke prođete čitav otok savladavajući male prepreke pred vama, a usput odgovarajući na pitanja na temu bračke povijesti i održivog razvoja.

Igru su smislili zaposlenici LAG-a i LAGUR-a Brač koji su i glavni organizatori Festivala uz suorganizatore Turističkom zajednicom Grada Supetar i Gradom Supetrom.

-Bez njih ništa od ovog ne bi bilo moguće, kazao je Vanja Purić, voditelj LAG-a Brač i LAGUR-a Brač te dodao:

-Uz Ivana Cvitanića i Ivanu Marković moram zahvaliti i Jasni Damjanović, Dijani Katici koja je organizirala Međunarodni Kongres o ruralnom turizmu, te nas uključila u suorganizaciju, svim volonterima, LAG-ovima, LAGUR-ima i prijateljima koji su došli. Hvala i svim restoranima koji su nam donirali hranu, našim izlagačima, sudionicima na tribini, Komunalnom društvu Grad, Udruženju obrtnika, Općini Sutivan i još mnogima. Ispričavam se svima koje sam izostavio jer je zaista mnogo ljudi pomoglo da se ovo ostvari čime smo dokazali pravu funkciju Lokalnih akcijskih grupa, a to je povezivanje i zajedničko djelovanje. Ovaj pilot projekt je pokazao da itekako ima smisla ići dalje u ovom smjeru, raditi na novim idejama, edukaciji, povezivanju svih sektora te na kraju svega uživati i u dobroj zabavi.

Festival koji se odvijao tijekom čitavog dana privukao je mnoge Bračane, ali i goste otoka Brača te  Splićane. Zatvoren je uz koncert grupe Detour čija je pjevačica Gina Damjanović upravo iz Supetra i s bendom nikad nije, našalila se, pjevala bliže kući.

Festival smo završili koncertom grupe Detour.

Sva događanja u sklopu FOR F•LAG BRAČ Festivala su besplatna.

Festival održivog razvoja je prvi u nizu, ali vjerujemo ne i posljednji koji će se održati na Braču.